Składniki na dwie porcje :
-łosoś 400g
-masło i oliwa do smażenia
-ser gorgonzola 100g
-śmietana 30% 150-200ml
-koperek
-marchew 4szt.
-seler 1szt.
-brokuł -parę różyczek
-cebula
-czosnek 2 ząbki
-pestki dyni
-pomidor
-pieczarki 6szt.
-cukier,sól i pieprz do smaku
Warzywa
Obieramy marchewki i seler kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie z masłem solą i cukrem. Różyczki brokuła podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości masła, na koniec mieszamy z wcześniej uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Na suchej patelni grillujemy pomidora przyprawionego pieprzem. Na małej ilości oliwy podsmażamy pieczarkowe kapelusze.
Sos
W rondelku szklimy cebulę z czosnkiem, zalewamy to śmietanką i dodajemy ser i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstanie nam aksamitny, lekko gryzący w zapachu i smaku biały sos znakomicie komponujący się z resztą potrawy.
Ryba
Łososia smażymy na oliwie z dodatkiem masła.
Wszystko podajemy na sosie. Można spokojnie podawać z innymi warzywami, Mateusz robił też wersję z zielonymi szparagami i była równie boska. Smacznego!
Mateo gotuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz